Thursday, August 25, 2011

Vihreä maailma ja nokkimisjärjestys

"Aspects of Aspergers" on blog jota seuraan. Viime keskiviikkona kirjoittaja julkaisi kouluaikanaan kirjoittamansa aineen, joka kuvaa hyvin aspien maailmaa.

Siinä "minä" herää aamulla ja kaikki on vihreää. Äiti ei tajua mitään, hänestä kaikki on normaalia. "Minä" herättää siskonsa, jotka myös ovat järkyttyneitä, kaikki on vihreää. He kieltäytyvät syömästä vihreää aamiaista - vihreää puuroa, vihreää voileipää, vihreää mehua, tai mitä lieneekään on aamiaiseksi - ja äiti tulee vihaiseksi. Hänen maailmansa on edelleen värikäs, joten hän luulee tytöt temppuilee. Hän vie heidät lääkärille, joka myös kokee maailman "normaalina", ja vahvistaa äidin mielipiteen. Vasta myöhemmin he saavat tietää, että taivaalla oli havaittu avaruusalus, joka muutti joidenkin ihmisten silmät niin että he näkivät maailman vihreänä...

Minä koen maailman erilaisena... on vähän kuin olisi avaruusolento, tai jokin muu otus kuin ihminen. Puhuin kaksi viikkoa sitten kommunikoinnista ja kuinka "normaalit" kommunikoivat luodakseen tunnelmia ja sosiaalisia rakennuksia yms. ja minä kommunikoin välittääkseni tietoa.

Tänään lueskelin Marc Segarin "aspin selviytymisopasta" ja hän sanoohuumorista, että
- Autistisen henkilön huumori käsittelee usein hassuja, tyhmiä tai hulluja ajatuksia. (Temple Grandin -filmissä oli pätkä, jossa joku mies puhui hänelle eläintenpidosta ("animal husbandry" englanniksi) ja Temple näki mielessään lehmän joka meni naimisiin miehen kanssa, ja hihitti.)
- ei-autististen ihmisten huumori on usein toisten ihmisten saamista naurunalaiseksi tai sarkastista virheidenosoittelua. 
- Jotkut eläintieteilijät sanovat, että huumori on ihmisten vaihtoehto eläinten käyttämälle väkivallalle, jonka tarkoituksena on selvittää nokkimisjärjestys


Elikkä - kun aspi nauraa kun muut eivät naura, se koetaan vallantavoittelemisena.

Jotkut ihmiset, joka kiusaavat, varsinkin nuoret miehet, yrittävät parantaa asemaansa nokkimisjärjestyksessä. "Practical jokes" on useimmiten tätä nokkimista.

Aspeja on helppo kiusata, koska me olemme niin herkkiä, ja samalla aspin saattaminen naurunalaiseksi koetaan jollain tavalla voitoksi, koska jotenkin useimmat ominaisuutemme tekevät meistä jollain tavalla johtajia, ja haasteen näille "alfa-wannabes". Keskustelin mieheni kanssa juuri tuosta, ja tulimme siihen lopputulokseen, että luonnolliset johtajat ovat niitä ihmisiä, jotka aidosti pitävät toisista ihmisistä, jotka ovat kilttejä ja ystävällisiä, aidosti "kaikkien kamuja", itsevarmoja ja iloisia, ja tuo pätee aika moneen aspiin.

"Normaalit" ihmiset nauravat koska se kuuluu sosiaaliseen peliin, eikä sen vuoksi että ymmärtäisivät vitsin. Aspit nauravat silloin kun kokevat vitsin hassuksi, ja useimmat aspit eivät kestä tuota nöyryytyshuumoria empatiansa takia. Ei ole hauskaa kun sattuu. "Normaalit" kutsuvat usein aspeja "tyhjännaurajiksi", koska me huomaamme hassuja asioita jutuissa missä "normaalit" eivät näe mitään naurettavaa. Tosiasiassa he ovat niitä "tyhjännaurajia", koska nauravat sosiaalisista syistä, eikä siksi että jokin on hassua...

Olen havainnut että "normaalien" elämä suurimmaksi osin koostuu sosiaalisten rakenteiden pystyttämisestä ja ylläpitämisestä... on vaikeaa hyväksyä, että vain alle 5% on neuro-erilaisia... Me emme ole ikinä oppineet noita pelisääntöjä "normaalit" oppivat jo tarhassa...

No comments:

Post a Comment